2018

Brotorgets scen

  • Arkitekt:Pye Aurell Ehrström
  • Arkitektkontor:Marge arkitekter (scen) Karavan landskap (torg)
  • Byggherre:Bollnäs kommun
  • Ort:Bollnäs
  • Byggår:2016
  • Färg/kulör:Stig Björklunds Rödtjära
  • Foto:Johan Fowelin

Arkitektens egna kommentarer

I augusti 2016 invigdes det nya Brotorget i centrala Bollnäs. Det tidigare torget med tillhörande scen var då sedan länge borta då torget skulle omvandlas till galleria. Planerna fullföljdes aldrig och istället så låg torget som en öde grushög i många år och var en saknad träffpunkt för bygdens livliga danstradition. Det nya torget, resultatet av en tävlingsvinst 2013, med sin färgstarka röda scen har återigen gett torget en betydande roll i Bollnäs i hjärta, och skapat en plats att samlas på både till vardags och till fest.

Den röda scenen står mitt i torgets blickfång med skira björkar som fond. Det veckade taket som ramar in scenen är inspirerat av Hälsinglands böljande berg. Byggnaden är öppen från två håll och utsidan är täckt av rödtjärade takspån i furu, lokalt tillverkade i grannbyn Kilafors.

Här används tre olika typer av takspån som alterneras för att skapa ett mönster i scenens fasad. Interiört är scenen klädd med naturfärgad träpanel i varierande djup som hjälper till att skapa bra akustik och ger insidan en ombonad känsla. Byggnadens trägolv leder upp till en inbyggd bänk med förvaring som skapar en sittplats under tak. Integrerat i scenen finns en musikanläggning som kan aktiveras från din egen telefon via bluetooth, så att scenen har möjlighet att användas till spontana uppträdanden. Scenens södra sida bildar en soltrappa med plats att sitta på tillsammans eller ensam och njuta av småstadens brus.

Alla nominerade:

Inga bidrag här än...

Tack för din röst!

{{confirmSuccessMsg}}

Hoppsan!

{{confirmFailMsg}}
Stäng