Arkitekternas Rödfärgspris

Rödfärgspriset instiftades av Falu Rödfärg 2002 och belönar nyskapande, modern arkitektur där trä och slamfärg har en framträdande roll för helheten. Inför jubileumsåret 2020 riktar vi, tillsammans med vår nya partner Stora Enso, blicken mot framtidens byggnader och den känsla av trygghet och värme som de kommer att väcka hos oss och kommande generationer.

Nominerade 2020

Inga bidrag här än...

Tack för din röst!

{{confirmSuccessMsg}}

Hoppsan!

{{confirmFailMsg}}
Stäng

Upplägget

Rödfärgspriset instiftades av Falu Rödfärg och belönar nyskapande, modern arkitektur där trä och slamfärg har en framträdande roll för helheten. Inför jubileumsåret 2020 riktade vi, tillsammans med vår nya partner Stora Enso, blicken mot framtidens byggnader och den känsla av trygghet och värme som de kommer att väcka hos oss och kommande generationer.

Kriterier

Tävlingen bedömer byggnader som uppförts i Sverige och belönar ”nyskapande modern arkitektur där Falu Rödfärg, eller annan slamfärg, haft en framträdande roll för helheten”.

Medlemmar i juryn

Love Arbén

ordförande, 
arkitekt SAR SIR/MSA

Mikael Bergquist

arkitekt SAR/MSA

Elizabeth Hatz

arkitekt SAR/MSA, 
professor på KTH

Katarina Grundsell

Partner, Arkitekt SAR/MSA

Mer om priset

Genom tävlingen Rödfärgspriset har Sveriges arkitekter tydligt visat hur vår traditionella Falu Rödfärg har en speciell samverkan med modern arkitektur. Vartannat år uppmärksammas dessa spännande möten mellan nytt och gammalt, i tävlingen där egna hem och fritidshus tävlar mot allmänna byggnader. De vinnande bidragen är levande bevis på hur Sveriges mest traditionstyngda färg kan få den mest samtida arkitektur att lyfta.

Och så vill vi att det fortsätter. Med en historia från nästan 500 år tillbaka i tiden hoppas vi att Falu Rödfärg också kommer kunna leda oss lika många år in i framtiden.

– Det finns inget annat land där utseendet på ett hus knyter samman befolkningen. Vi vet alla vad som menas med “den röda lilla stugan”. Arkitekturen må variera, den röda färgen sätter varje byggnad i sitt sammanhang. Vi startade Rödfärgspriset för att visa hur vår svenska nationalskatt i alla tider har samverkat med modern arkitektur.