”Vi lever verkligen våran idyll”

Intervju med vinnarna i Folkets Rödfärgspris 2018

Jonathan och Camilla Grönlund vann Folkets Rödfärgspris 2018. De bor i ett fantastiskt hus i Stenkälla Kaplansgård i Töreboda. Vi ringde upp dem för att få höra vad som hänt sedan sist och varför de valt att bo som de gör.

Berätta om Stenkälla Kaplansgård!

– Stenkälla Kaplansgård byggdes år 1740 som prästboställe till prästen i Trästena kyrka. Gården tjänstgjorde som prästgård fram tills år 1931 då dess sista präst Joel Sigfrid Smedberg avled. Därefter arrenderades gården ut under 60 år och såldes sedan. Stenkälla Kaplansgård består idag av ett boningshus, ett visthus samt en fäbod och en trädgårdstomt. I trädgården står ett väldigt vårdträd, en kastanj som redan för etthundratrettio år sedan beskrevs som ”ståtlig och lummig”. 

Hur länge har ni bott i huset?

– Vi köpte huset 2017. Då hade vi letat hus under ett par år och blev direkt stormförtjusta i huset. Vad som lockade särskilt var dess ursprungliga utseende och att hela gårdsbilden gav oss en känsla av att färdas tillbaka i tiden. Det känns fantastiskt att få bo på och vårda det kulturarv som gården är.

Vad är det som gör att ni trivs så bra på Stenkälla Kaplansgård? 

– Det är dels den historiska känslan. Både gården och omgivningen runt omkring är väldigt oförstörd med gamla knotiga fruktträd och en kolossal gammal kastanj i trädgården. Det är fortfarande ganska tätt mellan gårdarna här vilket också ger en fin gemenskap.

– Det betyder också otroligt mycket för välmåendet att bo på landsbygden. Vi bodde i stan tidigare men trivdes inte alls. Här känns allt lite mer på riktigt. Vi har höns, vi har naturen nära och vi lever verkligen i våran idyll. Vi tror många människor i dag behöver omvärdera vad det är som ger lycka. Man behöver faktiskt inte vara mångmiljonär för att få livskvalitet. Vi skulle vilja slå ett slag för återvandring till landsbygden. Våga ta steget och lämna stan!

Vad har hänt sedan prisutdelningen i Stockholm 2018? 

– Det har varit full rulle! Vi har flera projekt på gång där mycket handlar om att vårda och återställa. Vi är precis färdiga med ommålningen av huset i Falu Rödfärg Original. Färgen räckte till att måla om ena uthuset också. Vi håller också på med ett fönsterprojekt där vi renoverar alla fönster. Vi skrapar bort gammal färg på fönsterbågarna och målar om dem i en ockragul linoljefärg. Fönsterfoder och dörrfoder blir umbragrå. En 1700-tals färgsättning helt enkelt. 

Vad har ni för tips till dem som har nominerat sitt hus till Folkets Rödfärgspis 2020? 

– Var helt skamlös! Engagera släkt och vänner och skicka även till alla gamla klasskompisar som ni inte sett på flera år. Försök också vara extra tydliga i hur de ska gå tillväga för att rösta. Det ska bli spännande att se alla kandidater i årets omgång!