Rödfärgspriset

Nyskapande, modern arkitektur där Falu Rödfärg eller annan slamfärg har haft en framträdande roll för helheten

Genom tävlingen Rödfärgspriset har Sveriges arkitekter tydligt visat hur vår traditionella Falu Rödfärg har en speciell samverkan med modern arkitektur. Vartannat år uppmärksammas dessa spännande möten mellan nytt och gammalt, i tävlingen där egna hem och fritidshus tävlar mot allmänna byggnader. De vinnande bidragen är levande bevis på hur Sveriges mest traditionstyngda färg kan få den mest samtida arkitektur att lyfta.

Och så vill vi att det fortsätter. Med en historia från nästan 500 år tillbaka i tiden hoppas vi att Falu Rödfärg också kommer kunna leda oss lika många år in i framtiden. 

– Det finns inget annat land där utseendet på ett hus knyter samman befolkningen. Vi vet alla vad som menas med “den röda lilla stugan”. Arkitekturen må variera, den röda färgen sätter varje byggnad i sitt sammanhang. Vi startade Rödfärgspriset för att visa hur vår svenska nationalskatt i alla tider har samverkat med modern arkitektur.

Medlemmar i juryn

Love Arbén,

ordförande,
arkitekt SAR SIR/MSA

Mikael Bergquist,

arkitekt SAR/MSA

Elizabeth Hatz,

arkitekt SAR/MSA, 
professor på KTH

Upplägget

Under tiden 1 november 2019 till 31 mars 2020 har arkitekter möjlighet att lämna sina tävlingsbidrag via anmälningssidan. 

Därefter är det dags för juryns arbete. Juryn bedömer samtliga inskickade bidrag och nominerar de objekt som går vidare till slutomgången. Nomineringarna är klara omkring den sista april och offentliggörs genom pressmeddelande och presentation här på rödfärgspriset.se.

Juryns arbete fortsätter med besök hos samtliga nominerade för att sedan utse en slutlig vinnare som offentliggörs vid en prisutdelning under hösten 2020. 

Kriterier

Tävlingen bedömer byggnader som uppförts i Sverige och belönar ”nyskapande modern arkitektur där Falu Rödfärg, eller annan slamfärg, haft en framträdande roll för helheten”.