Det finns inget annat land där utseendet på ett hus knyter samman befolkningen.

Vi vet alla vad som menas med ”den röda lilla stugan”. Arkitekturen må variera men den röda färgen sätter varje byggnad i sitt sammanhang. Vi startade Rödfärgspriset för att visa hur vår svenska nationalskatt i alla tider har samverkat med modern arkitektur.

Om Rödfärgspriset

Rödfärgspriset är ett arkitektpris som hyllar innovativ och modern arkitektur där Falu Rödfärg eller annan slamfärg spelar en viktig roll i helheten.

Genom Rödfärgspriset har svenska arkitekter tydligt visat hur vår traditionella Falu Rödfärg samspelar med modern arkitektur. Varannat år lyfter tävlingen fram spännande möten mellan det nya och gamla, där privata hem och fritidshus tävlar mot offentliga byggnader. De vinnande bidragen bevisar hur Sveriges mest traditionsrika färg kan ge den mest moderna arkitekturen en extra dimension.

Och vi vill att det ska fortsätta så. Med en historia som sträcker sig nästan 500 år tillbaka, hoppas vi att Falu Rödfärg kommer att fortsätta leda oss in i framtiden på ett lika imponerande sätt.

Upplägget

Rödfärgspriset instiftades av Falu Rödfärg 2002 och belönar nyskapande, modern arkitektur där trä och slamfärg har en framträdande roll för helheten. Inför 2024 riktar vi blicken mot framtidens byggnader och den känsla av trygghet och värme som de kommer att väcka hos oss och kommande generationer.

Kriterier

Tävlingen bedömer byggnader uppförda i Sverige under de senaste fem åren och belönar nyskapande modern arkitektur där användningen av Falu Rödfärg, eller andra typer av slamfärg, har haft en framträdande roll för helheten.

Rödfärgsprisets jury

Love Arbén

Juryns ordförande

Elizabeth Bonde Hatz

Arkitekt SAR/MSA, AA Diploma

Mikael Bergquist

Arkitekt SAR/MSA

Katarina Grundsell

Partner, Arkitekt SAR/MSA