2016

Kyrksjöbacken

  • Arkitekt:Daniel Widman och Ulrika Lowén Horn af Rantzien
  • Arkitektkontor:Lowén Widman Arkitekter
  • Byggherre:Familjen Landén
  • Ort:Bromma
  • Byggår:2015
  • Färg/kulör:Falu Rödfärg Ljusröd
  • Foto:Rikkard Häggbom och Anders Landén
  • Arkitektens kommentar:

Compact living for rent

Uppdraget var att rita ett fullt utrustat hem enligt Attefallsreglerna med en byggnad på max 25 kvm i yttermått och fyra meter i takhöjd. Huset skulle också smälta in i den äldre blandade villabebyggelsen. Den traditionellt Falu Rödfärgsmålade lockläktspanelen på fasad och plank får den tämligen strama volymen att bli en naturlig del av omgivningarna. Planken runt huset skapar skyddade platser i olika väderstreck och skärmar av mot vägen. Den matta slamfärgen lugnar och förstärker den kontrasterande gröna trädgården. Huset är placerat nära två äppelträd som skuggar och skapar en lummig känsla både vid uteplatsen och interiört. Fönsterpartiet mot äppelträden i linoljemålad furu bidrar med en klassisk färgskala. Med det låglutande taket nyttjas volymen maximalt.

I Kyrksjöbacken finns alla de funktioner som krävs i ett fristående permanentboende på cirka 20 kvadrat, och det utan att det kompromissas med rumsliga kvaliteter.

5 snabba med arkitekten Daniel Widman

Vilka tre ord förknippar du med Falu Rödfärg?

– Dalarna, Ornäsloftet, Lada

Vilka tankar ledde fram till beslutet att välja Falu Rödfärg till Kyrksjöbacken?

– Det var ett naturligt sätt att få husets strama volym att harmoniera med den blandade äldre villabebyggelsen. För oss på kontoret handlar arbetet mycket om att i varje projekt hitta en förankring i den lokala byggnadstraditionen och göra en samtida tolkning av den. Sedan är det även en självklarhet att använda en färg som åldras med värdighet och som tillåter träet att andas.

Vilken betydelse har Falu Rödfärg haft för helhetsintrycket för Kyrksjöbacken?

– Det har absolut varit viktigt, framförallt gällande husets relation till sin omgivning, både i den lilla skalan; äppelträd och trädgården till den lite större skalan grannhus och villaområdet.

Vad anser du att traditionell slamfärg tillför till modern design?

– Då färgen, den faluröda, är så starkt förknippad med den svenska byggnadstraditionen, gör det att färgen i sig kan fungera som en ambassadör för samtida form, ett sätt att skapa en länk mellan gammalt och nytt och som på så sätt kan få ett nytt hus att självklart och otvunget landa på sin plats.

På vilket sätt påverkar husets utsida människorna på insidan?

– Vi tror och inbillar oss: starkt! och i bästa fall, vilket är ambitionen, att det påverkar oss positivt, ger oss själslig ro och livskraft.

Daniel Widman
Ålder:36 år
Bostadsort:Bromma, Stockholm
Bostadstyp:Lägenhet i faluröd arbetarlänga från 1914
Intressen:Mat, vin, skidåkning och arkitektur
Favoritfärg:Gråtrut