2016

Swedish Mountain House

  • Arkitekt:Emma Richardsdotter Tollig och Cia Callemo
  • Arkitektkontor:Richardsdotter Callermo Arkitekter
  • Byggherre:Luc Raes
  • Ort:Orust, Bohuslän
  • Byggår:2015
  • Färg/kulör:Falu Rödfärg Svart
  • Foto:Anton Callermo
  • Arkitektens kommentar:

Som en del av naturen

Högt över havet, inne bland träden i en skreva, ligger Swedish Mountain House. Huset är ett fritidsboende för en belgisk familj, som under många år kommit till västkusten för att njuta av den svenska naturen. I Sverige finns naturen runt knuten, det är det som fascinerar familjen och det är det som huset ska ge dem.

Huset orienterar sig på ett lekfullt sätt runt en bergsplatå och förlänger visuellt rummen ut i naturen. Sovrummen är små och fungerar som sovhytter för upp till tre personer, eftersom mer plats har givits till umgängesytorna.

Det har varit viktigt att huset tydligt förankras i den svenska naturen. Huset genomsyras av trä. Det står försiktigt på marken med sina falusvarta träpelare, vilka bär upp träbjälklaget som sedan på husets yttre sida övergår i falusvart enkelfasspontad granpanel. Mot innergården är panelen vitmålad.

5 snabba med arkitekterna Cia Callemo och Emma Richardsdotter Tollig

Vilka tre ord förknippar ni med Falu Rödfärg?

– Sidenmatt, Enkel, Historebärare. (Att den till utseendet är sidenmatt, Enkel att arbeta med, Historebärarde används under lång tid.

Vilka tankar ledde fram till beslutet att välja Falu Rödfärg till Swedish Mountain House?

Färgen är beprövad genom tiderna, har en förankring i det svenska kulturlandskapet och för dess sidenmatta yta. Beställaren av Swedish Mountain House är en utländsk familj som önskade sig ett svenskt hus. En genomgående tanke är således svenskheten vilket återspeglas i både design och materialval. Falu Rödfärg har en djup förankring i den svenska historien och var ett självklart val. Ytterligare en fördel är att den är enkel att underhålla.

Vilken betydelse har Falu Rödfärg haft för helhetsintrycket för Swedish Mountain House?

Den sidenmatta färgen låter huset smälta in i det omgivande landskapet och nästan bli en del av de Bohuslänska klipporna. Den bidrar också till husets lekfullhet och kontrast med zinktaket som viker sig ner mot bergsplatån och insidans enkelhet.

Vad anser ni att traditionell slamfärg tillför till modern design?

– Den ger modern design rötter i historien.
Ingen modern färg har en sådan fin lyster som slamfärg har.
Bland dagens alla moderna färger sticker fortfarande slamfärgen ut med sin vackra matta lyster.

På vilket sätt påverkar husets utsida människorna på insidan?

– Swedish mountain houses utsida är en kontrast till dess insida. Husets utsida ska smälta in i naturen, medan insidan ska bjuda ut människorna och ge en känsla av samhörighet med och vördnad inför naturen.

Cia Callemo och Emma Richardsdotter Tollig
Ålder:Kan tyckas onödigt i sammanhanget då det inte har något att göra med Rödfärgspriset men måste ni ta med det så kommer svaret här – Vi är 88 år ihop.
Bostadsort:Bohuslän
Bostadstyp:Villa
Intressen:Hus, Hästar, Friluftsliv och extremskidåkning
Favoritfärg:Som arkitekt håller man alltid svart varmt om hjärtat men det finns alltid en miljö till alla kulörer.