2016

Uppgrenna naturhus

  • Arkitekt:Fredrik Olsson
  • Arkitektkontor:Tailor Made arkitekter i samarbete med Greenhouse Living
  • Byggherre:Bodil Antonsson
  • Ort:Uppgränna
  • Byggår:2015
  • Färg/kulör:Falu Rödfärg Ljusröd
  • Foto:Ulf Celander
  • Arkitektens kommentar:

Plats för odling och möten

Uppgrenna Naturhus är en konferens-, café-, evenemangsbyggnad i Uppgränna, norr om Gränna. Exteriören gestaltas med inspiration av traditionell laduarkitektur med dess enkla portar och luckor. Alla fönster och dörrar förses med öppningsbara luckor i samma grova, faluröda panel som väggen.

Det övre entréplanet består av en isolerad byggnad och ett ouppvärmt växthus som sträcker sig över hela taket med plats för odlingar och skyddade terrasser. Växthuset möjliggör ett lokalt slutet kretslopp med en 60m2 stor växtbädd som renar och tar upp näringen i avloppsvattnet och omvandlar det till frukt och grönsaker. Huset är ej anslutet till kommunalt avlopp. Det möjliggör också att man kan odla växter från varmare klimatzoner och man kan förvärma luft till ventilation. Visionen är att göra hållbara byggnader som producerar mat, istället för avfall. Hus som genererar energi istället för att bara konsumera den.

5 snabba med arkitekten Fredrik Olsson

Vilka tre ord förknippar du med Falu Rödfärg?

– Tidlöshet, intensiv färgupplevelse, rött

Vilka tankar ledde fram till beslutet att välja Falu Rödfärg till Uppgrenna naturhus?

– Vi ersatte en gammal faluröd lada. valet föll naturligt pga av det. Projektet handlar arkitektoniskt om undersöka  spänningen mellan en näst intill futuristisk växthusbyggnad i en traditionell ladas form.

Vilken betydelse har Falu Rödfärg haft för helhetsintrycket för Uppgrenna naturhus?

– Vi har fått ganska stor internationell uppmärksamhet för Uppgrenna på världsomspännande arkitekturbloggar (dezeen, archdaily mfl.). Intresset och fascinationen för den traditionella rödfärgen har varit stort från utländska kollegor och framtida potentiella beställare. Vi tycker det funkar perfekt i samspelet med nytänkandet i hustypologin Naturhus.

Vad anser du att traditionell slamfärg tillför till modern design?

– Det kan nog i vissa fall ge modernt gestaltade byggnader en förankring i traditionen..?

På vilket sätt påverkar husets utsida människorna på insidan?

– Det är nog högst personligt. Själv blir jag (såklart) glad av vackra hus…

Fredrik Olsson
Ålder:43 år
Bostadsort:Göteborg
Bostadstyp:Villa (en brun, från 60-talet)
Intressen:Snickra, Svulstiga amerikanska fantasy-filmer, Beachvolleyboll och att diskutera viktiga och oviktiga saker med mina 3 barn
Favoritfärg:Grön