2018

Bollbacken

  • Arkitekt:Per Söderberg
  • Arkitektkontor:Söderberg Söderberg
  • Byggherre:Privat
  • Ort:Nyköping
  • Byggår:2017
  • Färg/kulör:Röd
  • Foto:Mikael Olsson

Arkitektens egna kommentarer

Grenadjärtorpet Bollbacken från mitten av 1800-talet visade sig ha långt gången röta i hela stommen och revs. Det nya huset har samma planavtryck, placering, material och liknande volym — tar med sig minnen från det gamla.

På torpargrund en bottenvåning med ursprunglig takhöjd och fönsterplacering — nu med våningshöga glasskjutdörrar infällda i djupa nischer. Obehandlade trätrappor vid alla dörrar. Såpskurade grantiljor med en centralt placerad, öppen härd i handslaget tegel murad i golvnivå. Ett rostfritt, fristående kök i två delar som kan kopplas samman genom uppfällbara klaffar. Eldstadens kåpa döljer trappan upp till övervåningen — ett högt rum med inbyggda sängalkover och skjutfönster i golvnivå för utblick vid sittande och liggande.

Exteriör i sten, trä, tegel, plåt och grönska: Murad, slammad sockel, faluröd omvänd lockläktpanel, stiliserade vita knutar genom fönsternischerna, Jönåkerstegel utan vindskivor, en väderskyddad skorsten inklädd med svart falsad plåt, rabatter med torpargrönska över hörnen. Insidan är helt vit; en lätt och öppen paviljong. Byggnadens mittaxel vetter mot vilda blomsterängar och vatten åt båda håll; Skåravikens fågelprakt och Yngaren mellan ekarna. Fönsteröppningarna runt om som tavlor mot himmel, odlingsfält och rikt djurliv.

Alla nominerade:

Inga bidrag här än...

Tack för din röst!

{{confirmSuccessMsg}}

Hoppsan!

{{confirmFailMsg}}
Stäng