Granholmen

Arkitektens kommentar

På Kallaxön i Norrbottens skärgård utanför Luleå ligger Granholmen. Idag är öarna sammanvuxna och längst ut på en norrvänd granklädd udde finns platsen för ett nybyggt sommarhus med ljusgrön slamfärg.

Omgivningen karaktäriseras av en intensiv grönska med barrträd som täcker öns inre delar och lövträd som fått fäste i vattenbrynet. Det finns ingen utpräglad tradition av faluröda byggnader i den här delen av skärgården. Istället är byggnaden som också ligger i vattenbrynet målad med grön slamfärg för att knyta an till den direkta omgivningen. Det är en lätt blekt ljusgrön ton som är vald för att rimma med det ärgade koppargröna taket. Tillsammans bildar de en solid helhet som blir ett med alla gröna nyanser på den trädtäckta udden.

Huset är byggt åt en familj som lever sina somrar på platsen, lika mycket inne som ute under den Norrländska sommarens långa dagar. Konstruktionen är av trä med en enkel öppen planlösning. En rad glasdörrar kantar långsidan i väster och ett stort våningshögt fönsterparti mot fastlandet i norr. Kök, vardagsrum, matplats och platsbyggda möbler samsas i ”storstugan”. En toalett och dusch kan nås från utsidan. En loftstege leder till vindsplanet med ett öppet loft och ett mer slutet sovrum. Hela interiören är klädd med massiva obehandlade furuskivor.

Valet av slamfärg var ett medvetet val. Familjen ville ha en färg som enkelt går att bättra på utan stora förarbeten. I Norrländska innerskärgården råder ett klimat som går hårt åt all form av färg och somrarna ägnas ofta år skraparbeten. Slamfärgen visar sig vara utmärkt i en sådan miljö då fasaden tillåts andas och leva med klimatet.

Den stora utmaningen med att hitta rätt färg handlade istället och att få till rätt nyans av grön som kunde matcha med tak, detaljer och öns grönska.

Arkitekt

Josefine Wikholm & Andreas Lyckefors

Arkitektkontor

Josefine Wikholm & Andreas Lyckefors

Byggherre

Privat

Ort

Luleå Skärgård

Byggår

2017

Färg/kulör

Grön slamfärg

Foto

Carl Axel Bejre

Ritningar

Bidrag 2018

Bollbacken

Söderberg Söderberg

Brotorgets scen

Marge arkitekter (scen) Karavan landskap (torg)

Fritidshus Ornö

Hidemark&Stintzing Arkitekter AB

Geschwornergården

Murman arkitekter AB

Granholmen

Josefine Wikholm & Andreas Lyckefors

Hus 16, Karsuddens sjukhus

Carlstedt Arkitekter AB

Kristevik strandstuga

STEG Arkitekter AB

Kummelnäs

Lowén Widman Arkitekter

Skogshuset

sandellsandberg

Slottsskogens Magasin

Tengbom

Sommarhus Bahri

Bahri Arkitekter AB

Späckhuggaren

Bornstein Lyckefors arkitekter

Svinberga Hvitlock

Erik Möller Arkitekter AB

Ulfsunda Slottsvillor

Brunnberg&Forshed Arkitektkontor

VILLA G

studio andre pihl