2018

Fritidshus Ornö

  • Arkitekt:Jacob Hidemark
  • Arkitektkontor:Hidemark&Stintzing Arkitekter AB
  • Byggherre:Harald Ferstegh
  • Ort:Ornö Stockholms skärgård
  • Byggår:2016
  • Färg/kulör:Falu rödfärg - röd
  • Foto:Anders Fredriksén

Arkitektens egna kommentarer

Platsen för det här fritidshuset är på Ornö i Stockholms skärgård. På tomten finns en äldre huvudbyggnad, så det nya huset är i huvudsak tänkt att användas som ett gästhus. Husets vinklade form ger både sovrummet och vardagsrummet utsikt mot havet genom stora glaspartier, samtidigt som en vindskyddad uteplats med kvällssol bildas i innerhörnet mellan huskropparna. Baksidan är avsiktligt enkel med högt sittande fönster för vädring då fasaderna vänder sig mot skogen. För att göra så lite åverkan som möjligt på naturen, anpassades byggnaden efter bergets kontur vilket innebär att sovrummen ligger 60 cm över vardagsrumsdelen. Grundläggningen är med platta på mark inom en kantmur av Lecablock som följer topografin.
Stommen är av träregelkonstruktion men med runda stålpelare innanför de stora glaspartierna för att klara spännvidden i öppningarna, men även ta upp lasten från de stora taksprången. Fasaderna är klädda med stående träpanel lagd med en springa på 5 mm mellan brädorna.

Undersida taksprång, taktassar och fasadpanel är målad med äkta Falu rödfärg – röd. Taket är täckt med svartmålad plåt. Invändigt är väggytorna målade eller tapetserade och golven av massiv gran. I vardagsrummet finns en öppen spis murad i tegel med en kåpa av mattborstad kopparplåt som med tiden kommer att bli mörkt brun.
Huset byggdes som generalentreprenad och blev klart under oktober 2016.

Alla nominerade:

Inga bidrag här än...

Tack för din röst!

{{confirmSuccessMsg}}

Hoppsan!

{{confirmFailMsg}}
Stäng