2018

Sommarhus Bahri

  • Arkitekt:Eva-Lena och Björn Bahri
  • Arkitektkontor:Bahri Arkitekter AB
  • Byggherre:Björn och Eva-Lena Bahri
  • Ort:Sandvik, Öland
  • Byggår:2017
  • Färg/kulör:Falu ljusröd
  • Foto:Ludvig Almås
  • Arkitektens kommentar:

    Sommarhus Bahri beläget i Sandvik, en liten fiskeby på Nordvästra Öland. I ett öppet landskap med havet i väst och alvaret i öster. Huvudbyggnaden, en länga i ljus rödfärg, uppförd 2004, placerad på en sandbank med närliggande alvarsmark. I norr är komplementbyggnaden placerad i motstående riktning och bildar ett mellanrum för möbelgrupper, yta för bärbuskar och köksväxter. På maken har lagds kvadratisk, grovt hyvlad kalksten med omkringliggande kalkstensflisor. Komplementbyggnaden skjuter västerut på tomtens sluttning. För att byggnaden skall landa har panelen givits två höjder. På ömse sidor leder trappor upp till den övre terrassen. Stora öppningsbara fönsterdörrar öppnar upp och skapar kontakt med uteplatsen. Spontad panelen med varierande bredder, målad likt huvudbyggnaden i ljus rödfärg. Falsat takplåt och infälld vattenavrinning av Alu zink. Fönster- och fönsterdörrar är monterade i fasadens yttre liv och infärgade i kulör lika den samma. Invändigt är väggar klädda med kvistfri, obehandlad furupanel och svartmålade karmar. Tak är täckmålad, matt vit träpanel. Till golv har använts kvadratisk grovsågad, kalksten, orienterad diagonalt med omslutande friser. Golv i duschrum med engelsk röd små klinker, detaljer av ljus Carrara och väggar med vitt kakel. Genom en nedgrävd kulvert från huvudbyggnaden försörjs huset med vattenburen golvvärme, el samt vatten och avlopp. Det centrala trädgårdsrummet rymmer arbetsbänk med zink, vattenkran och förvaring. Rummet hyser redskap och utemöbler vintertid. På sommaren är rummet till för allt möjligt annat. Övrigt innehåller huset en mindre gäst del med inbyggda sängar, förvaring och ett intilliggande duschrum. Byggnaden uppfördes 2017, mäter 8.5 x 3.6, vi kallar byggnaden "trädgårdshuset" Den ljusröda färgen uppträder vackert med grönskan, hösten varma toner och till vinterns karga landskap.

Arkitektens egna kommentarer

Sommarhus Bahri beläget i Sandvik en liten fiskeby på Nordvästra Öland. I ett öppet landskap med havet i väst och alvaret i öster.  Huvudbyggnaden, en länga i ljus rödfärg, uppförd 2004, placerad på en sandbank med närliggande alvarsmark.  I norr är komplementbyggnaden placerad i motstående riktning och bildar ett mellanrum för möbelgrupper, yta för bärbuskar och köksväxter. På maken har lagds kvadratisk, grovt hyvlad kalksten med omkringliggande kalkstensflisor. Komplementbyggnaden skjuter västerut på tomtens sluttning. För att byggnaden skall landa har panelen givits två höjder. På ömse sidor leder trappor upp till den övre terrassen. Stora öppningsbara fönsterdörrar öppnar upp och skapar kontakt med uteplatsen.  Spontad panelen med varierande bredder, målad likt huvudbyggnaden i ljus rödfärg. Falsat takplåt och infälld vattenavrinning av Alu zink.  Fönster- och fönsterdörrar är monterade i fasadens yttre liv och infärgade i kulör lika den samma. Invändigt är väggar klädda med kvistfri, obehandlad furupanel och svartmålade karmar.

Tak är täckmålad, matt vit träpanel. Till golv har använts kvadratisk grovsågad, kalksten, orienterad diagonalt med omslutande friser. Golv i duschrum med engelsk röd små klinker, detaljer av ljus Carrara och väggar med vitt kakel.  Genom en nedgrävd kulvert från huvudbyggnaden försörjs huset med vattenburen golvvärme, el samt vatten och avlopp.  Det centrala trädgårdsrummet rymmer arbetsbänk med zink, vattenkran och förvaring. Rummet hyser redskap och utemöbler vintertid. På sommaren är rummet till för allt möjligt annat. Övrigt innehåller huset en mindre gäst del med inbyggda sängar, förvaring och ett intilliggande duschrum. Byggnaden uppfördes 2017, mäter 8.5 x 3.6, vi kallar byggnaden ”trädgårdshuset” Den ljusröda färgen uppträder vackert med grönskan, hösten varma toner och till vinterns karga landskap.