Ciselören 1

Arkitektens kommentar

Nybyggnation av flerbostadshus bestående av 15 lägenheter och 1 lokal, mitt i Eksjös kulturhistoriskt värdefulla stadskärna.

När Kvarteret Ciselören brann ner 2015 försvann en viktig pusselbit i den gamla historiska rutnätsstaden i centrala Eksjö. Hösten 2016 utlystes därför en arkitekttävling för att ersätta Forsellska gården som totalförstördes. En tävling som Okidoki vann med tävlingsbidraget Ett hjärta är alltid rött.

De nya byggnaderna inordnar sig i den historiska kontexten – arkitekturen blir ett nutida lager som läggs till det dåtida. Både stomme och fasad utförs i trä, precis som de omgivande husen i Eksjös gamla stad. Området, som omfattar en ytterst välbevarad trähusbebyggelse inom den senmedeltida stadsplanen, är Riksintresse för kulturmiljövården.

Det bärande konceptet är att arbeta lekfullt med traditionella motiv och göra om dem till nya samtida arkitekturdetaljer. Fasaderna har arkitekturdetaljer som bygger på omarbetade motiv från Eksjös historiska arkitektur. Utformningen med loftgångar mot innergården följer historien på platsen. Mönstret på innergårdens balkong-fronter är ett negativ av de tidigare svarvade stolparnas profil. Även fasadkulörerna hämtar inspiration från lokalhistorien med ljusa linoljemålade fasader mot gatan och falurött på fasader, loftgångar och räcken mot innergården.

Arkitekt

Rickard Stark, Gustav Hult, Anna Cederberg, Elinor Frej

Arkitektkontor

Okidoki Arkitekter

Byggherre

Stridh & Son AB

Ort

Eksjö

Byggår

2020

Färg/kulör

Falu Rödfärg Ljusröd / Ljusgrå linoljefärg

Foto

Johan Lindqvist

Ritningar

Bidrag 2020

Attefallshus, Skaftö Berg 2:186

Arkitekt Olov Gynt

Ciselören 1

Okidoki Arkitekter

Fågelbro

Lowén Widman Arkitekter

Fritidshus Ljusnedal

Hidemark & Stintzing Arkitekter AB

Fritidshus Värmdö

Hidemark & Stintzing Arkitekter AB

Gärsnäs Galleri

Dive Architects AB

Kv Vitklövern Jönköping Koriandervägen

Tengbom Jönköping

Nya stallet, Säby gård

Tengbom

Outdoor Eriksberg

sandellsandberg arkitekter

Prästbordet Rödön

Murman arkitekter AB

Skogsbrynet

Sire fastigheter