Prästbordet Rödön

Arkitektens kommentar

Rödöns Prästbord, Krokoms kommun

På en naturskön plats nära skolan och förskolan bygger vi ett område med villor. Fullt utbyggt kommer 14 villor all ligga längs en bygata. Nu är det 4e huset klart. Byn med sina sunda och energisnåla bostadshus är alla målade med Falu Rödfärg. Husen byggs i trä av lokala byggare och är i sina mått, proportioner och detaljer anpassade till en lokala byggnadstradition men i sitt uttryck samtida träarkitektur. Varje enskilt hus kommer att placeras för alla hus skall få del av utsikten mot Storsjön och fjällen i horisonten. Genom att husen även grupperas med tanke på skyddade uteplatser och privata gårdsbildningar är vår förhoppning att de skall upplevas som självklara på den här platsen. Husen planeras och byggs ett i taget men med ambitionen att de ska upplevas som individer i en större gemenskap. Formspråket är enhetligt såväl i helhet som detaljer som,t.ex taksprång och entréer.

Nu är 4 hus byggda, Totalt planeras ett bostadsområde med ca 14 hus som byggs efterhand som vi hittar köpare.

Bostadsytan varierar mellan ca 130-170 kvadrat i två plan. Alla hus kommer att i bottenvåningen ha umgängesdelar och balkong/uterum med glaspartier mot utsikten i söder, samt braskamin. Tomterna är på 800 – 1000 kvadratmeter, till varje fastighet byggs carport och förråd. För den som vill finns det också möjlighet att ha en trädgård och kanske växthus på tomten.

Vi har utgått från hur vi själva skulle vilja bo på den här platsen. En köpare som kommer in tidigt får möjlighet att påverka planlösning och ytskikt inom givna ramar.

Ytskikten är massiva furugolv och träpanel på väggarna. Vill man måla eller tapetsera väggarna går det självklart också bra

Målgruppen är den kvalitetsmedvetna unga barnfamiljer som vill bo nära dagis och skola men även äldre par som önskar bo på landet men inte vill ha för stort hus och tomt att sköta. Kanske hemvändare och folk som har anknytning till bygden. eller den som vill ha ett nybyggt, lättskött, bekvämt, prisvärt och trevligt boende med bygemenskap och låga driftskostnader, som vi kan verifiera i det redan byggda husen.

Husen är ritade för att kunna byggas helt i trä som elementbygge. Därför är elementskarvar dolda och ingår i fasaden som ett naturligt mönster.
Alla hus är prefabricerade i Jämtland.

Projektet drivs sedan 2010 som ett egenregiprojekt i Rödöbygdens fastigheter AB som ägs till lika delar av Mats Thorén, projektledare och Hans Murman arkitekt.

Hans Murman
Arkitekt

Arkitekt

Hans Murman

Arkitektkontor

Murman arkitekter AB

Byggherre

Rödöbygdens fastigheter AB

Ort

Rödön Prästbordet

Byggår

2012-2019

Färg/kulör

Falu Rödfärg Röd

Foto

Mathias, Johansson, Mats Thorén

Ritningar

Bidrag 2020

Attefallshus, Skaftö Berg 2:186

Arkitekt Olov Gynt

Ciselören 1

Okidoki Arkitekter

Fågelbro

Lowén Widman Arkitekter

Fritidshus Ljusnedal

Hidemark & Stintzing Arkitekter AB

Fritidshus Värmdö

Hidemark & Stintzing Arkitekter AB

Gärsnäs Galleri

Dive Architects AB

Kv Vitklövern Jönköping Koriandervägen

Tengbom Jönköping

Nya stallet, Säby gård

Tengbom

Outdoor Eriksberg

sandellsandberg arkitekter

Prästbordet Rödön

Murman arkitekter AB

Skogsbrynet

Sire fastigheter