2022

Röda ladan

 • Arkitekt:Måns Tham
 • Arkitektkontor:Måns Tham Arkitektkontor AB
 • Byggherre:Anonym
 • Ort:Botkyrka
 • Byggår:2021
 • Färg/kulör:Falu Rödfärg Original Röd samt Faluröd Träfasad Röd
 • Foto:Staffan Andersson
 • Arkitektens kommentar:

  Sverige är fullt av långa faluröda lador med plåttak. Projektet Röda ladan började som en förfrågan om att göra ett fritidshus för två syskon och deras familj och vänner. Tomten är en avstyckad långsmal fritidshus-tomt med utsikt ner mot hästhagar och en havsvik på ena kortsidan. En långsmal lada passar på tomten och i omgivningen men för att göra det bästa av vädersträck och utsikt men också undvika insyn blev projektet en övning i att modifiera och berika ladutypologin.

  Huset är 30 meter långt och har ett stort samlande korrugerat aluzink tak med klassisk 1:2 lutning. Genom att öppna upp volymen med en entrégård i mitten fick vi in kvälls- och eftermiddagssol i kök och matplats som annars är riktat mot öster och utsikten. Ett stort uterum under ett korrugerat plasttak ligger intill. Taket är skuret och slitsat för att släppa ner ljus och regnvatten för växter.

  Att komma in mitt i volymen efter en promenad i en pelargång längs norrfasaden gör det lättare att lösa planlösningen på ett långt hus. Sovrum och allrum åt ena hållet och matplats-lounge och uterum åt utsikten. De binds samman av en glasad hall med överljus som strilas genom träribbor.

  Huset är byggt i korslaminerade träelement som hårdvaxoljats. Vitmålad råspont i tak och slipad betongplatta som golv. Fasaden hoppar fram och tillbaka för att ge plats för loggiagångar och skyddade uteplatser som nås genom smala glasdörrar i fasadförskjutningarna. Ljus släpps in från alla vädersträck och genom hela huset löper en siktlinje från öst till väst. Man går alltid mot ljuset under det ribbade träundertaket. Sovrum och allrum och matplats har full takhöjd.

  Husets längd och horisontalitet förstärks av långfasadernas horisontella band av plywood-skivor. Träfasaden och hela huset ligger lågt precis ovan marken. Plywood fjäll fasaden är målad faluröd. Gavlar och skurna tvärfasader utförs i stående sågad panel målad faluröd även den. På yttergavlarna finns ett falurött sträckmetallnät med stående maskor för klätterväxter. På östgaveln vid uterummet binds det delade gavelmotivet samman av en stålnätsfronton. Landskapsarkitekt Hildegun Varhelyi har tagit fram en växtplan för klängväxter och marktäckare och vårdträdet på gården. Entrégården med sitt blommande träd är öppen upp och en smal växtzon intill hallen har också en ljusslits i tak ovan sig.

  Pelargångarna och uterummen karaktäriseras av tunna 50 mm stålpelare som bär det lätta plåttaket och skapar en skyddad zon närmast huset, med grannar tätt inpå är det skönt med privathet och grader av öppenhet. Vi kunde spara samtliga fruktträd vilket ger ytterligare skydd runt huset. När växtligheten på fasader och pelare tar fart bäddas den röda ladan alltmer in i trädgården. Röda ladan är till färg och volym en traditionell byggnad utförd i enkla material. Genom hur allt är sammansatt bjuder den ändå på en rik och överraskande rumslig upplevelse.