Kalvholmen

Arkitektens kommentar

Ett stenkast från Smådalardö ligger Kalvholmen, där Sandellsandberg har ritat ett modernt fritidshus med utsikt över Gränöfjärden.

Huset knyter an till en traditionell faluröd skärgårdsbebyggelse, men med en modern prägel, där fokus har legat på ett tydligt formspråk, omsorgsfulla detaljer och en genomgående ljus faluröd färgton.

I fasaden, som består av en stående träpanel, samsas en halvrund fasadläkt med röda fönster och plåtdetaljer. Byggnaden, som reser sig från en platsgjuten betongsockel, har en distinkt, avskalad volym; ett sadeltak med platt taknock och minimalt takutsprång, vilket får fasaden att smälta ihop med taket. Tanken har varit att skala ner alla onödiga former och mycket omsorg har lagts på husets proportioner. Slutresultatet är ett hus som till det yttre upplevs mindre än vad det faktisk är och förmedlar en lekfull enkelhet som för tankarna till träklossar.

Exteriören är full av överraskande detaljer: en uteplats med ett välvt himmelsblått undertak, en välvd entrédörr och ett runt fönster mot baksidan. På tomten står även en mindre gäststuga som delar släktskap med det större huset och ännu tydligare förmedlar projektets övergripande koncept: en vördnad för grundformerna.

Arkitekt

Thomas Sandell

Arkitektkontor

Sandellsandberg Arkitekter AB

Byggherre

Privat

Ort

Stockholms skärgård

Byggår

2022

Färg/kulör

Falu Rödfärg Ljusröd

Foto

Ritningar

Bidrag 2022

Äggdal

Wingårdh Arkitektkontor AB

Bastu och gästrum

Måns Malmborg Arkitektur & Bygg AB

Brovaktaren

Fromms Lada

Erik Hidemark & Tove Hidemark

House Rio

Krupinski/Krupinska

Jakttorn

Leif Ahlbom Arkitektkontor

Johannesfredsgrillen

Lowen Widman Arkitekter

Kalvholmen

Sandellsandberg Arkitekter AB

Kristineberg studio

Stina Johansson arkitekt
Röda ladan

Röda ladan

Måns Tham Arkitektkontor AB

Villa Simonsson

Claesson Koivisto Rune Arkitektkontor