Bastu och gästrum

Arkitektens kommentar

Bastu, Omklädningsrum, Tvagningsrum, Gästrum, Skrivarstuga, Förråd, och Sittmöbel är funktionerna på detta hus. Den är uppförd på en klipphylla några meter från strandlinjen, och är formellt en Friggebod, med strandskyddsdispens.

Byggnaden står på låga betongplintar, har en stomme av trä och beklädd med matt, svart stående träpanel. Falusvart dubbelfasspont. På taket en långsamt växande sedum-matta med gulblommande fetknopp. Belysning, fönsterbleck och hängränna av koppar utgör husets bling-bling, men är sekundärt. Primärt är två av fönsterhål: gästrummets hörnfönster och bastuns panoramautsikt mot fjärden, samt två horisontella ytor: säng och bastubrits.

En finsk vedeldad och vattenmantlad kamin utgör motorn i bastu-rummets ciggarlåda. Den står i ett hörn, på ett golv av kalksten och med putsade, brandskyddade väggar intill. Resten av golvytan, väggarna, innertaket och lavarnas sittytor är klädda med blond, rödaktig al-panel. Den återkommer även i det minimala tvätt- och omklädnings-utrymmet. Här kan man sitta på en pall och hälla vattnet över sig, när man inte vill gå ut i den kalla Östersjön.

I gästrummet får det plats med en garderob, en skrivyta samt en smal parsäng. Med en lucka kan man öppna mellan rummen och släppa in bastuns överskottsvärme.

Under ett takutsprång bildas en nisch för flytvästar, linor och prylar. Mellan bod och klippa bildas en avskild sittplats, som ger visst skydd från både nordvästvindar och närgångna grannar, på detta samnyttjade sommarställe i Stockholms skärgård.

Arkitekt

Måns Malmborg

Arkitektkontor

Måns Malmborg Arkitektur & Bygg AB

Byggherre

Jonas, Petter & Måns Malmborg

Ort

Smådalarö

Byggår

2021

Färg/kulör

Svart slamfärg

Foto

Måns Malmborg, Helena Glantz, Jesper Fermgård

Ritningar

Bidrag 2022

Äggdal

Wingårdh Arkitektkontor AB

Bastu och gästrum

Måns Malmborg Arkitektur & Bygg AB

Brovaktaren

Fromms Lada

Erik Hidemark & Tove Hidemark

House Rio

Krupinski/Krupinska

Jakttorn

Leif Ahlbom Arkitektkontor

Johannesfredsgrillen

Lowen Widman Arkitekter

Kalvholmen

Sandellsandberg Arkitekter AB

Kristineberg studio

Stina Johansson arkitekt
Röda ladan

Röda ladan

Måns Tham Arkitektkontor AB

Villa Simonsson

Claesson Koivisto Rune Arkitektkontor