Fyra hus

Arkitektens kommentar

Platsens grova tallar ger ett visst skydd mot stormar som regelbundet sveper in från sydväst, men i något av rummen mellan de fyra husen finns alltid lä.

Hall, vardagsrum och kök är öppet mot havsviken i norr och solen i söder. Rummets båda öppna sidor ger vida utblickar, men också genomsikt mot viken från den södra terrassen. Sovrum och andra funktioner är längre in i byggnaden, mer skyddade.

Gästhuset innehåller alla vardagsfunktioner men de är komprimerade inom detaljplanens tillåtna byggnadsyta för ”uthus”. Hall, wc och pentry är ordnade under ett loft som utnyttjar byggnadens höjd.

Bastun är avskilt placerad längst in på tomten. Med en grundläggning direkt på en berghäll och några stenbumlingar från platsen tar byggnaden ett kliv upp i den sluttande terrängen utan att påverka denna. Kanalisation löper under mark i en naturlig skreva.

Detaljplanens krav på tegeltak resulterade i ett enkupigt återvunnet tegel med en brunröd kulör som passar tallstammarna. Familjens tidigare torp har också en betydelse, enkupigt tegel och slamfärg känns igen, men kulören är ny.

Svartanodiserad aluminium, svartpigmenterad betong och svart slamfärg samverkar i ett dovt, matt, yttre som reflekterar ljusets minimalt. Ljuset absorberas av byggnaderna som hukar under trädens skuggor, omgivningen får tala.

Arkitekt

Mattias Gunneflo

Arkitektkontor

Gunneflo Arkitektur

Byggherre

Privat

Ort

Göteborgs skärgård

Byggår

2023

Färg/kulör

Falu Rödfärg Original Svart

Foto

Mattias Gunneflo

Ritningar

Bidrag 2024

Fyra hus

Gunneflo Arkitektur

Grevhagsskolan Idrottshall

White Arkitekter

Källberga skola och förskola

Metropolis Arkitekter

Karstorp

mima arkitekter ab

Kvarnängen, Sundborn

AIX Arkitekter AB

Naturbruksgymnasium

Tengbom

Nya Villa Strandbo

m.arkitektur AB

Prästhöjden

Tengbom

Ransbergs skola

LINK Arkitektur

Rödlöga

Lowen Widman Arkitekter

Villa Lyckan

Olsson Lyckefors Arkitektur

Villa mellan Träden

Gaia arkitektur