Villa Lyckan

Arkitektens kommentar

Villa Lyckan är en sommarbostad på bergiga och bevuxna Instön just innanför Marstrand på västkusten.

Huvudhuset är det första av en grupp byggnader som planeras uppföras i anslutning till varandra på fastigheten. Byggnaden är placerad längst norrut på tomten på kanten av en sluttning, med gemensamma utrymmen mot söder och privata delar mot norr.

I markplanet finns vardagsrum och kök i fil längs husets ena långsida. Centralt i rummet finns en eldstad som delar av rummet i två tydliga delar. Murstocken till eldstaden bär takkonstruktionen och en skorsten reser sig över takfoten utanför husets långsida. I mötet mellan undertak och innervägg släpper bjälklaget från ytterväggen och ger extra rymd åt den avlånga rumsligheten.

Det övre planet inrymmer sovrum och ett vardagsrum med en rumshög takkupa som öppnar huset mot utsikten och låter norrljuset flöda in över våningsplanet. Husets insida är klädd med ljus björkplywood på väggar och tak. Även köksinredning och trappan till andra våningen har samma materialbehandling för att lyfta rummens skulpturala kvaliteer. Golvet i kök och vardagsrum består av husets slipade betongplatta och på den övre våningen ligger furutiljor i sovrummen och i rummet under takkupan.

Husets exteriör består av en reducerad enkel husvolym med detaljer som integrerats i helheten. En fotlist nedfälld i taket leder bort vattnet till stuprör som också dolts bakom fasaden. Fönster och dörrar har minimala snickerier och utgör abstrakta öppningar i byggnaden. Husets fasad och tak är klädda med trä och har samma röda kulör.

Fasadbehandlingen har en innovation. Det är en mix av slamfärg och tjärfärg. Västkustens fuktiga klimat och viljan att ha trätak med kulör lockade fram tankar om olika möjligheter med en hybridfärg. Första lagren är Falu Rödfärg och sista STRYKNINGEN är röd tjärfärg.

Arkitekt

Johan Olsson, Andreas Lyckefors, Viktor Fagrell, Sigrid Thunberg

Arkitektkontor

Olsson Lyckefors Arkitektur

Byggherre

Martin och Patrik Zackrisson Klaar

Ort

Instön

Byggår

2023

Färg/kulör

Falu Rödfärg Röd Original / Auson Röd tjärfärg

Foto

Anna Kristinsdóttir

Ritningar

Bidrag 2024

Fyra hus

Gunneflo Arkitektur

Grevhagsskolan Idrottshall

White Arkitekter

Källberga skola och förskola

Metropolis Arkitekter

Karstorp

mima arkitekter ab

Kvarnängen, Sundborn

AIX Arkitekter AB

Naturbruksgymnasium

Tengbom

Nya Villa Strandbo

m.arkitektur AB

Prästhöjden

Tengbom

Ransbergs skola

LINK Arkitektur

Rödlöga

Lowen Widman Arkitekter

Villa Lyckan

Olsson Lyckefors Arkitektur

Villa mellan Träden

Gaia arkitektur