Ransbergs skola

Arkitektens kommentar

Vackert beläget mellan skog och sjö ligger Ransberg med knappt två tusen invånare. Här har de precis invigt sin nya skola för årskurs F-6, med inspirerande lärmiljöer ute såväl som inne. Utformningen har hämtat sin inspiration från den lokala sägnen om Jätten Rane. LINK Arkitektur står bakom gestaltningen från idé till verklighet.

Ransbergs nya skola är en modern landsortsskola i två plan inklusive idrottshall. Utformningen möter en klassisk gårds- och bruksfastighets uttryck och material, men med en modern skolarkitektur och lekfulla detaljer. Träbyggnaden ligger på en robust stensockel i souterräng. De varma gröna kulörerna, såväl invändigt som utvändigt, harmonierar med den vackra vintergröna naturen och dess gröna sedumtak.

Tallen och dess kulör är påtaglig både interiört och exteriört. Träfasaden med lockläktspanel är målad med oxidgrön slamfärg från Gysinge, en färg som låter materialet framträda och behålla sina naturliga egenskaper. Den oxidgröna kulören får skolan att harmonisera med sin omgivning, men är tillräckligt klar för att framträda mot barrskogen i bakgrunden. Färgen och kulören är både lekfull och varm, vilket gör den vacker både på håll och nära inpå.

Tomten nyttjas optimalt där elevernas entréer vetter mot skolgården och samtliga undervisningssalar har stora fönsterpartier med vacker utsikt mot naturen. I huvudentrén finns skolans hjärta, en stor och inbjudande trappa som är utformad för både samlingar och andra aktiviteter. Utöver klassrum, bibliotek och gemensamma ytor, finns restaurang och kreativa salar för utforskande kreativitet, konst och musik.

I Ransberg är de flesta invånarna bekanta med berättelsen om jätten Rane. I samarbete med skolans elever har arkitekterna därför låtit den mytomspunna jätten ta plats i gestaltningen, både i form av en armatur och integrerat i idrottshallens fasad. Kopplingen till bygdens egen historia är ett sätt att skapa identitet och ägandeskap för samhället i stort. Den gröna färgen binder ihop byggnaden med platsen, sägnen och lärmiljöerna.

Arkitekt

Sofia Lilja

Arkitektkontor

LINK Arkitektur

Byggherre

Tibro Kommun

Ort

Tibro

Byggår

2023

Färg/kulör

Oxidgrön slamfärg från Gysinge

Foto

Felix Gerlach / LINK Arkitektur

Ritningar

Bidrag 2024

Fyra hus

Gunneflo Arkitektur

Grevhagsskolan Idrottshall

White Arkitekter

Källberga skola och förskola

Metropolis Arkitekter

Karstorp

mima arkitekter ab

Kvarnängen, Sundborn

AIX Arkitekter AB

Naturbruksgymnasium

Tengbom

Nya Villa Strandbo

m.arkitektur AB

Prästhöjden

Tengbom

Ransbergs skola

LINK Arkitektur

Rödlöga

Lowen Widman Arkitekter

Villa Lyckan

Olsson Lyckefors Arkitektur

Villa mellan Träden

Gaia arkitektur